Sütsüz Portakallı Kek


Sütsüz Portakalli Kek

Esselamu aleykum dostlar!

Gün geçtikçe süt ürünlerine alerjisi olan veya laktoz (süt şekeri) hazımsızlığı bulunan insan sayısı artıyor. Aslına bakarsanız, süt ürünlerini çok fazla tükettiğimiz zaman, bir süre sonra vücut bu şekilde de tepki verebiliyor. Ayrıca, yaşlandıkça laktaz enzimi üretimi azalıyor. Hâl böyle olunca, özellikle yetişkinlerin süt’ü daha az tüketmesinde ve alternatifler bulmamızda fayda var. Sütsüz kek tarifini tam da bu nedenle paylaşıyorum.

Tabi, bunun yanı sıra, kalsiyum ihtiyaçlarımızı farklı kaynaklardan karşılamamız gerekiyor. Ispanak, brokoli, kekik, tarçın, badem, fındık, kuru incir, yumurta, kuru fasulye ve tam buğday ekmeği gibi gıdalarda yüksek miktarda kalsiyum mevcut. Ayrıca kalsiyum oranı yüksek olan peynirleri tercih etmeniz, porsiyonları küçültmenize yardımcı olur ve laktoz miktarını da azaltmış olursunuz.

Vereceğim tarifte süt olmaması sizi yanıltmasın; oldukça yumuşak ve klasik bir kekten pek farkı olmayan bir kek elde ettim. Hatta itiraf etmeliyim ki süt veya yoğurt ile yaptığım keklerden daha güzeldi. Yoğun portakal aromalı kekimizin tarifi şöyle:

Malzemeler

– 3 yumurta
– 1 çay bardağı şeker
– 1 çay bardağı sıvıyağ
– 1 çay bardağı portakal suyu
– 1 orta boy portakalın kabuğu
– 1 çay kaşığı vanilya
– 1 paket kabartma tozu
– 3-3,5 çay bardağı un

Yapılışı

– Yumurtalarımızı ve şekerimizi rengi iyice açılasıya dek yüksek devirde çırpıyoruz.
– Diğer malzemelerimizi de ekleyip yaklaşık beş dakika daha çırpıyoruz.
– Yağlanıp unlanmış veya kağıt yerleştirdiğimiz kalıbımıza kek hamurumuzu döküyoruz.
– Önceden ısıtılmış 160°C derecelik fırında üzeri kızarana dek pişiriyoruz.

Âfiyet olsun!

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s