Sütlaç


IMG_2985

Esselamü aleyküm dostlar !

« Göz kararı » ölçülere alışkın olduğum ve annemin bu şekilde mutfak eğitimimi verdiği için, belirli ölçüler vermek benim için bir hayli zor :) Buna rağmen, en çok da kızımı düşünerek, birebir tutan tarif defteri oluşturmaya özen gösteriyorum.

Bu tariflerin arasında sütlaç tarifi de mevcut. Henüz bekâr iken, evde sütlaç yapılınca ortalama 6-7 litre süt kullanılırdı. Otuz bazen kırk kase sütlaç çıkardı! Hal böyle olunca, aynı « göz kararı » ile porsiyon sayısını azaltmak hiç de kolay olmuyor :)

Sütlaç ölçülerimiz şöyle:

Malzemeler (10-12 porsiyonluk)

1 su bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
1 litre su
1,5 litre süt
1 çorba kaşığı nişasta

Yapılışı

– Pirincimizi derin bir tencereye alıp üzerine 1 litre kaynar su döküyoruz. Kaynatıp, suyunu çekesiye orta ateşte pişiriyoruz (yaklaşık 10 dakika).
– Suyunu çeken pirinçlerin üzerine sütümüzü döküp karıştırıyoruz. Süt kaynadıktan sonra orta ateşte yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Bu aşamada düzenli olarak karıştırıyoruz.
– Sütlaçımıza şekerini ekleyip, nişastayı biraz suda eritip tencereye döküyoruz. Sütlaçımızı 10 dakika kadar daha kaynatıyoruz.
– Tencereyi ocaktan alıp sütlaçımızı kaselerimize paylaştırıyoruz.
– Sütlaçlar soğuduktan sonra buzdolabında yaklaşık 3-4 saat dinlendiriyoruz ki tam kıvamında olsun.

Âfiyet olsun !

Not : 200 ml’lik bardak kullanıyorum.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s