Ekmek Makinesinde Salçalı Baharatlı Ekmek


Ekmek Makinesinde Salçali Baharatli Ekmek

Esselamü aleyküm dostlar!

Birkaç süredir evde ekmek yapmaya başladım. Önceleri kendim yoğurup fırında pişiriyordum. Zahmetine binaen, ekmek makinesi temin ettim. Bulaşık derdi yok, hazırlama süresi 5 dakikayı geçmiyor, çok az elektrik kullanarak ekmeğinizi hazır ediyor, dilediğiniz saat’e ayarlayıp sabah mis gibi taze ekmek yiyorsunuz :) Tabi, en önemlisi, ancak istediğiniz ve özenle seçtiğiniz malzemeleri tüketiyorsunuz ;)

Dün akşam Avrupa’da satılan ekmeklerin içeriği konusunda bir belgesel izledim. Kısaca özetlemek gerekirse, sıradaki bilgiler aktarılıyordu:
– Artık toplumun gittikçe artan bir kısmı ekmeğini marketlerden temin ediyor. Marketlerde satılan ekmekler hazır paketlerde hâlinde gelip orada pişiriliyorlar. Endüstriyel ekmeklerin  80%’i derin dondurucudan çıkıyor, diğerleri ise 60% oranında ön pişirmeden geçmiş ekmeklerden oluşuyorlar. Bu ekmeklerin bir kısmı Polonya’da üretilip, donmuş şekilde Avrupa’nın farklı ülkelerine satılıyor. Hatta Çin bu piyasa’da yer alma yolunda.
– Fırınlardaki ekmekler, kullanılan unlardan dolayı, pek de güvenilir değiller. Olabildiğince farklı kıvamlarda ve lezzetlerde ekmek elde etmek üzere, fırıncılar da katkı maddeleri kullanmayı tercih ediyorlar.
– Katkısız un kullanan fırıncı sayısı gittikçe azalıyor.
– Avrupa’daki yasalar, ekmeklerde kullanılabilecek 150 katkı maddesine izin veriyorlar.
– Her katkı maddesi “içindekiler” bölümünde yer almak zorunda değil: piştikten sonra yok olan enzimlerin ismi ambalajlarda yer bulmuyor.
– Ekmekler yumuşak ve uzun süre muhafaza olabilmeleri için, laboratuvar çalışmaları devam ediyor. Artık ekmek de teknolojik bir hâl aldı. Bu ekmekler, içerdikleri yüksek şeker oranlarından dolayı, birçok hastalığa yol açabiliyorlar.
– Karamel renginde gıda boyası kullanılarak, beyaz ekmeklere kepekli ekmek süsü veriliyor;
– Düzenli olarak tüketilen hazır ekmekler, farklı hastalıklara yol açıyorlar.

Bütün bu bilgileri akıl süzgecinden geçirdikten sonra, ekmek makinesi almış olmama tekrar şükrettim :)

***

Sizinle paylaşacağım ekmek tarifi, alışmış olduklarımızdan biraz farklı. Labne peyniriyle birbirlerine çok yakıştılar :)

Malzemeler

• ¼ yaş maya
• 1,5 su bardağı su
• ½ çay bardağı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı salça
• 3,5 su bardağı beyaz un
• 1 su bardağı kepekli un
• 1 diş sarımsak
• 2 çorba kaşığı keten tohumu
• 1 silme çorba kaşığı tuz
• 1 silme çorba kaşığı kuru fesleğen
• 1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı

• Maya, su, zeytinyağı ve salçayı makinenin haznesine koyun.
• Sonrasında un, ezilmiş sarımsak, keten tohumu, tuz, kuru fesleğen ve pul biberi ilave edin.
• Gerisi makinenin hünerine kalmış ;)

Not: 200 ml’lik su bardağı kullanıyorum. Makinenize her daim önce sıvı malzemeleri koymanız, yoğurma sürecini kolaylaştıracaktır. Bu ölçülerle yaklaşık 1 kilo ekmek elde ediyorsunuz.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s