Kepekli Ekmek


Kepekli ekmek

Beyaz ekmekte elde ettiğim başarıdan sonra kepekli ekmek maceralarına koyuldum. Kepekli ekmeğin kıvamını tutturmak daha zormuş. Daha zengin içerikli olan un, ister istemez daha ağır bir hamur anlamına geliyor. Birkaç denemeden sonra bu işin içinden de alnımız ak çıktık elhamdülillah :)

Malzemeler

• 1/2 yaş maya (veya 1/2 silme çorba kaşığı kuru maya)
• 4,5 su bardağı ılık su
• 7,5 su bardağı klasik beyaz un
• 1,5 su bardağı kepekli un (tam buğday unu)
• 1 çay bardağı sıvıyağ
• 1 çay kaşığı toz şeker
• 1 silme çorba kaşığı tuz

Yapılışı

• Derin bir kapta mayamızı ve şekerimizi suyumuzda eritiyoruz. Şeker mayayı daha etkin hâle getirip daha yumuşak bir ekmek elde etmemizi sağlayacaktır. Böylece kepeğin hamura verebileceği ağırlığı bir nebze azaltmış olacağız.
• Unumuzu ve sıvıyağımızı ekleyip yoğuruyoruz. Elimize yapışan kıvamda bir hamur elde edeceğiz.
• Hamurumuzu bir bez ile kapatıp bir saat kadar dinlendiriyoruz.
• Bir kaşık yardımıyla kabarmış hamuru iyice karıştırıyoruz. Ekmeğimize dilediğimiz şekli verip yağlı kağıt serdiğimiz herhangi bir kalıba yerleştiriyoruz. Bir saat daha dinlendiriyoruz.
• Ellerimizi ıslatıp usulca ekmeğimizi ıslatıyoruz. Böylece daha gevrek bir kabuk elde edeceğiz.
• Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırınımızda yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.
• Ekmeğimizi bir bezin üzerinde 3-4 saat dinlendiriyoruz.

Âfiyet olsun!

Not: Su ve un için aynı bardağı kullanmaya özen gösterin. / Bu öçülerle orta boyda iki ekmek elde ediyoruz.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s