Ev Yapımı Ekmek


Ev Yapimi Ekmek

Malzemeler

• 1,5 yaş maya (veya 1,5 silme çorba kaşığı kuru maya)
• 2 litre ılık su
• 1 su bardağı sıvıyağ
• Yaklaşık 3 kilo un
• 1,5 tepeleme çorba kaşığı tuz

Ev Yapimi Ekmek 1

Yapılışı

• Derin bir kapta mayamızı 2 litre ılık suda eritiyoruz.
• 2,5 kilo un ve sıvıyağımızı ekleyip yoğuruyoruz. Geriye kalan unumuzu yavaş yavaş yedirerek yoğuruyoruz. Bu aşamada tuzumuzu da ekliyoruz. Hamurumuzun kulak memesinden biraz daha yumuşak kıvamda olması gerekiyor.
• Gereken kıvama gelen hamuru bir bez ile kapatıp yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
• Yapmak istediğimiz ekmeğin büyüklüğüne göre hamur alıp un yardımı ile yuvarlak hâle getiriyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz herhangi bir kalıba yerleştiriyoruz. Bu şekilde yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
• Dinlenmiş hamurumuza bir bıçak yardımıyla çizikler atıyoruz. Bıçağın uçunu ıslatıyoruz ki hamurumuza yapışmasın.
• Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırınımızda yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.
• Ekmeğimizi bir bezin üzerinde 3-4 saat dinlendiriyoruz.

Âfiyet olsun!

Not: Ekmeklerinizi çok kalın tutmayın ki içleri hamur kalmasın. Ben 3 santim kalınlığında hamur hazırladım. Kabarıp pişmesiyle 7-8 santim kalınlığında ekmekler elde ettim. Bu tarifle 4-5 ekmek elde etmeniz muhtemeldir.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s