Phenoxyethanol nedir?


phenoxyethanol

Esselamü aleyküm güzel kardeşlerim!

Eğer etiketleri okuma alışkanlığınız var ise şampuanlarımızda, kremlerimizde, parfümlerimizde, çocuklarımızın temizliğinde kullandığımız ıslak mendillere kadar birçok kozmetik üründe bulunan ve « phenoxyethanol » ismindeki maddeye rastlamışsınızdır. Peki telaffuz etmekte dahi zorlandığımız bu madde ne işe yarıyor? Zararlı mıdır?

Öncelikle phenoxyethanolun sentetik bir kimyasal olduğunu bilmemiz gerekir. Yani laboratuvar ortamında oluşturulmuş bir maddedir. Bulunduğu ürünü bakterilerden korumakla görevli. Cildin gözeneklerinden kolaylıkla girebilen bu madde deri tahrişine, böbrek ve karaciğer hastalıklarına sebep olabiliyormuş. Kısa vadede bu hastalıklara yol açmasınin yanı sıra, uzun vadede etkileri henüz tanınmıyor.

Cilt doktorları phenoxyethanol içeren ürünlerden uzak durmamız gerektiğini vurguluyorlar. Bunu tamamen yapamasak dahi, bu kullanımı şampuan veya sıvı sabunlar gibi, su ile durulanması gereken ürünler ile kısıtlamamızı şiddetle tavsiye ediyorlar. Henüz Türkiye’de Sağlık Bakanlığından bir yasaklama gelmiş olmasa da, başka ülkelerde yasaklanmalar ve maddenin kullanımında sınırlar getirilmiştir.

Bu bilgilerden çıkarmamız gereken en büyük ders içeriğini bilmediğimiz ürünleri kullanmamaktır. Etiket okuma alışkanlığımız olsun. Eğer birçok maddenin anlamını bilmiyorsak, onları not edip gerekli araştırmalarda bulunalım. Doğal ürünler kullanmaya özen gösterelim. Parfümlü ürünlerden uzak duralım; genelde alerjik reaksiyonlara gebe olmaktadırlar. Ve içerdikleri maddelerin listesi uzadıkça uzayan ürünlerden uzun duralım. Cildimiz bir çöplük değildir!

Ayrıca zararlı maddeler içermeyen markaları destekleyin. Aksi taktirde kapitalizme hizmet edenler bizleri zehirlemeye devam edeceklerdir. Unutmayalım ki paramızı nerede ve nasıl harcayacağımız konusunda daha bilinçli olursak kozmetik firmaları da bu yönde çalışmalar yapmak zorunda kalacaklar. O halde, hep birlikte uyanalım artık!

Reklamlar

Phenoxyethanol nedir?” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba Sevgili Kardeş, Kozmetik firmaları demişsiniz? İlaçlarda aşılarda bu var onları ne yapacaksınız???phenoxyethanol aşılarda, bir çok ilaçta, parfümlerde fiksatör olarak vs evet bakteri üremesine karşı kullanılıyor ve dünyada bu konuda söz sahibi 2-3 araştırma ilaç/insan sağlığı bilim insanları bunun parabenden çok da doğru seçim olduğunu ilan ettiler… bir şartla : kULLANILDIĞI MİKTARIN %1’DEN DÜŞÜK olması gerekir….Çünkü phenoxyethanol östrojenik salınım yaptırmaz. Dolayısıyla hormonal bir etkisi yoktur ama bakterilerden ilacını, kremini , korur. İlaçlarda en sık rastlanan koruyucudur. Şimdi ilaçı almayacak mısınız??? AB ve FDA bu sene itibariyle bu orandan düşük olarak kullanılmasının HİÇBİR SAKINCASI olmadığını açıklayıp kabul etti. Dolayısıyla bahsettiğiniz sorunlar maddenin “miktarının” etkileşime girmesiyle orantılıdır… Yani zakkumu düşünün bir tek çiçek size hiç bir zarar vermez ama bir demek zakkum yerseniz zehirlenir ölürsünüz… Hamam otu? İçinde arsenik vardır. Ama kadınlar bununla tüylerini dökerler bir zararı olmaz sanırlar. Kan deveranı yoluyla bu zehiri fazla alırlarsa hayatları tehlikeye girer… Her şey dengede ve oranda gizlidir.. Belirteyim dedim. İlim kimya vs detaylarında Allah’ı , yaradanı gizler. Bunları okuyarak büyüklüğünden bir kez daha huşu duyarsınız…Akıl bize bahşettiği, verdiği en büyük nimettir. Rastlamışken yazayım dedim. Saklanan bilgi iyi değildir ben üzerime düşeni yaptım sizden de yayınlaması Eyvallah.

    1. Bir nebze size katiliyorum. Az miktarda demissiniz, fakat dediginiz gibi o kadar farkli ürün phenoxyethanol içeriyor ki, onlarin bütünü bünyemize fazla geliyor. Unutmayin ki sadece bu madde degil, günlük kullandigimiz ürünlerde birçok zararli maddeler mevcut. Peki, ya bu zararli maddeler birlesince, ne gibi etkileri oldugu belli mi? Bunlar hakkinda arastirmalar mevcut mu?

      Yanlislarimizi düzeltmekte, zararli maddelerden olabildigince uzak durmakta fayda var.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s